Med smak för livets goda


Richard Juhlin

Fotografiskt doft och smakminne samt hyperkänsliga smaklökar har gjort svenske Richard Juhlin till en aktad auktoritet bland vinkännare och champagneproducenter. Med kuslig, nästan övermänsklig precision lyckades han i en blindprovning arrangerad av Spectacle du Monde i Paris 2003 pricka in 43 av 50 champagner. Tvåan i blindprovningen lär ha haft 4 rätt.

Så när Richard tar till orda och slår fast att Kalixlöjrom är som gjord för champagne är det ett av världens främsta smakorakel som talar.

"Det som främst särskiljer Kalixlöjrom från annan rom är det den extrema renheten och förfiningen med en liknande typ av mineralitet som man hittar i en bra champagne. Sedan har Kalixlöjrom en ytterst tilltalande konsistens, där romkornen spricker utan minsta seghet mot gommen och direkt avger sin rena, fina smak."

 

Richard Juhlin

Det handlar alltså om smaker och nyanser i flugvikt. Det klassiska sättet att äta Kalixlöjrom med lök och gräddfil är inte vad Richard Juhlin föredrar.

"Nej, rå lök och Champagne går inte alls ihop. Visserligen kan jag njuta Kalixlöjrom på klassiskt vis, då med öl som dryck, om sältan i rommen är lite för hård. Men till perfekt Kalixlöjrom är Champagne i mitt tycke det fulländade äktenskapet och då går löken bort. Kalixlöjrom och Champagne blir då två ljuvliga, blyga och feminina ting som möts."

"Får man Kalixlöjrom i munnen så vet man att det är äkta vara, förutsatt att den inte är för salt, är färsk, har beretts rätt och inte har några andra defekter. Och självklart är det så att ju färskare rom, och om den aldrig varit fryst, desto bättre."

Richard Juhlin

Men hur väljer man då sin champagne till Kalixlöjrom? Richard Juhlin har svaret.

 "När det gäller champagnen till Kalixlöjrom bör den vara relativt ung, en fem till tio år ungefär, och helst inte Pinot Noir-dominerad. Välj istället en champagne med övervägande Chardonnay, minst 50 procent, eller en Blanc de Blanc. Ju mer mineralitet och sublima smaker, ju lättare och blommigare champagnen är, desto vackrare kommer den att möta Kalixlöjrommen."

Richard Juhlin har själv ingen direkt favoritchampagne till Kalixlöjrom, så länge den har de kvaliteter han eftertraktar.
"En utmärkt följeslagare till Kalixlöjrom blev jag faktiskt serverad igår; Laurent-Perrier Grand Siècle har exakt det jag söker hos en bra champagne;  extrem renhet, fina mineraltoner och polerad elegans. Sedan har den en oerhört fräsch doft, likt nytvättade linnelakan som fått hänga ute och torka i vinden. Många skrattar åt liknelsen, men när de väl stoppar ner näsan i glaset så hör man dem säga 'ja, jäklar...'"